طراحی دکوراسیون فروشگاه
خرده فروشی برای زمانهای نسبتا طولانی وجود داشته است و می دانیم که رویکردهای مختلف و متعددی برای طراحی فضای فروشگاه و طراحی و اجرای چیدمان آن وجود دارد. در فضای رقابتی امروزه کسب و کار مغازه ها، ویترین و دکوراسیون جذاب فروشگاه و مغازه می تواند تاثیر زیادی در جذب هرچه بیشتر مشتری و رونق کسب و کار داشته باشد. و اهمیت طراحی داخلی یک دکور زیبا، جذاب و مشتری پسند برکسی پوشیده نیست.

اما استراتژیهای متداول تری وجود دارند که همه خرده فروشان می توانند از آنها برای بالابردن فروش خود استفاده کنند. میخواهیم به چند سوال کلیدی پاسخ دهیم:
-
نوع محصولی که عرضه می شود چه تاثیری بر طراحی دکوراسیون فروشگاه دارد؟
-
در طراحی ورودی فروشگاه چه اصولی را باید رعایت کنیم؟
-
ویترین را چگونه دیزین کنیم؟
-
چگونه نورپردازی و رنگ مناسب برای فروشگاه انتخاب کنیم؟
-
طراحی مسیر گردش در فروشگاه چه نکاتی دارد؟
-
اصول چیدمان فروشگاه چیست؟
-
آیا می توان سرعت حرکت خریداران را در فروشگاه مدیریت کرد؟
-
دکوراسیون بخش مدیریت و بخش صندوق چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
-
و اینکه شرایط آسایش محیطی مشتریان را چگونه فراهم کنیم؟
طراحی مغازه با توجه به موقعیت مغازه انجام می شود، این بدین معناست که طراحی دکوراسیون داخلی فروشگاه و مغازه در مناطق مختلف کاملا متفاوت است. چرا که دکور مغازه یا فروشگاه می بایست متناسب با نیازهای مشتریان همان منطقه صورت پذیرد. در غیر اینصورت ممکن است خیلی از مشتریان با این که جذب طراحی دکور مغازه می شوند اما جسارت ورود به فروشگاه را نداشته باشند.

از این رو توجه به دکوراسیون داخلی مغازه یکی از اقدامات مهمی است که هر مغازه دار برای تاسیس فروشگاه خود باید به آن توجه زیادی داشته باشد. یک فروشگاه با طراحی داخلی و چیدمان اصولی و استاندارد علاوه بر جذابیت به افزایش مشتری، در نهایت به افزایش در آمد مغازه دار نیز کمک زیادی می کند. به همین جهت تیم طراحی و دکوراسیون معماریال در این مقاله با ارائه مطالبی اصول طراحی دکوراسیون داخلی و چیدمان مغازه و فروشگاه ها را برای شما عزیزان بازگو کرده است.
به طور کلی طراحی دکوراسیون فروشگاه می بایست به گونه ای باشد که علاوه بر چیدمان صحیح و مناسب محصولات، بتواند حس خوبی را به مشتریان القا کند. که این مقدمه ای برای شروع برند سازی است. برند سازی در دکوراسیون مغازه شامل رنگ سازمانی، نوع چیدمان، دکور مغازه، ویترین مغازه، نحوه نورپردازی، کف، سقف و هر چیزی که برای مشتریان مهم است می باشد.
بسیار حیاتی است که این واقعیت را همیشه در ذهن داشته باشید: از زمانی که شخصی قدم به فروشگاه شما می گذارد تا زمانی که تصمیم به پرداخت وجه می گیرد (و یا فروشگاه را بدون هیچ خریدی ترک می کند)، تصمیمات هوشمندانه در طراحی فضا، تفاوت قابل توجهی در اینکه فروشی داشته باشید یا خیر، ایجاد خواهد کرد.
برمبنای بررسی های تیم طراحی و دکوراسیون معماریال، اصول کلی طراحی و دکوراسیون فروشگاه و مغازه با توجه به عوامل زیر تعریف می شود:
- توجه به عملکرد و ماهیت فروشگاه
- توجه به فضای ورودی فروشگاه
- طراحی مناسب ویترین فروشگاه
- توجه به رنگ ها و نورپردازی در دکوراسیون فروشگاه
- توجه به اصل کلی گردش به راست در دکوراسیون فروشگاه
- در نظر داشتن مسیر حرکت خریداران
- چیدمان مناسب محصولات متناسب با میزان فروش کالاها
- توجه به راهکارهایی جهت کاهش سرعت خریداران
- تمرکز بر تامین آسایش خریداران
- توجه به بخش صندوق فروشگاه
اصول کلی طراحی دکوراسیون فروشگاه و مغازه
-
توجه به عملکرد و ماهیت فروشگاه
طراحی و دکوراسیون فروشگاه عامل بسیار مهمی برای جذب مشتریان است. در واقع دکوراسیون فروشگاهی باید تلفیقی از هنر معماری و روان شناسی باشد. توجه به نورپردازی، رنگ های به کار رفته شده، ویترین جذاب حتی پخش موسیقی که مشتریان با آن ارتباط بگیرند. مهم است. اما این امر با توجه به نوع خدمات فروشگاه بایستی صورت گرفته و متناسب با فضای عملکردی فروشگاه به طراحی و دکوراسیون ان پرداخت.
به طور مثال، نوع طراحی فضای یک فروشگاه پوشاک، و نیازمندی های مربوط به ان بسیار متفاوت از طراحی و دکوراسیون فروشگاه لوازم بهداشتی و آرایشی یا فروشگاه مواد غذایی و پروتئینی بوده. و بنابر این بایستی در طراحی هر فروشگاه به نوع، تعداد، ابعاد محصولات و متراژ مغازه، همین طور نوع کسب وکار، محل قرار گرفتن مغازه از نظر جغرافیایی توجه داشت. اگر فضا محدود و کوچک باشد باید بتوان از تمام فضاها نهایت استفاده را برد. و فضا طوری طراحی شود که مورد پسند تمام مخاطبین قرار گیرد.

-
توجه به فضای ورودی فروشگاه
ناحیه ورودی فروشگاه که با عنوان منطقه فشرده سازی نیز شناخته می شود، اولین فضایی است که مشتریان احتمالی، در هنگام ورود به فروشگاه، در آن قدم می گذارند. این فضا بسته به مساحت فروشگاه شما، معمولا مساحتی حدود 5/0 تا 5/1 مترمربع دارد. اینجا مرز فروشگاه شما با فضای خارج و اولین تجربه آنها برای دیدن چیزهایی است که شما برای ارائه دارید.
می توانید با استفاده از گیاهان یا استفاده از یک رنگ یا نورپردازی خاص ورودی مغازه تان را شاخص کنید. تا حس دعوت شوندگی از سوی مشتریانتان دریافت شود. در این نقطه، معمولا خریداران قضاوتهای مهمی انجام می دهند؛ نظیر اینکه فروشگاه شما چقدر ارزان یا گران می تواند باشد. و نورپردازی، نصبیات، ویترینها و رنگها، تا چه میزان هماهنگ هستند. از آنجایی که آنها در حالت انتقال هستند، احتمال این وجود دارد که محصول، راهنما، علامت و یا سبد خریدهایی را که در آنجا قرار داده اید، نبینند.

-
طراحی مناسب ویترین فروشگاه
یکی از مهمترین بخش های در دکوراسیون فروشگاه توجه به طراحی مناسب ویترین متناسب با عملکرد فروشگاه و مغازه است. ویترین همان عاملی است که می تواند تعیین کند مشتری به داخل مغازه شما خواهد آمد یا خیر. در صورتی که دکوراسیون ویترین برای مشتری جذاب باشد او را به بازدید از داخل مغازه تشویق می کند. اولین چیزی که باید مشخص کنید، هدف اصلی از طراحی و تزیین ویترین مغازه است. لازم به ذکر است برای نصب ویترین مغازه باید سلیقه جمعی و عمومی نسبت به سلیقه شخصی در ارجحیت قرار گیرد.

-
توجه به رنگ ها و نورپردازی در دکوراسیون فروشگاه
به رنگ بندی فروشگاه تان اهمیت دهید، رنگ ها یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بر دکوراسیون داخلی مغازه می باشند. قسمت های مغازه را طوری رنگ بندی کنید که در مقابل نور آفتاب جلوه ای خاص به مغازه ببخشد. مهم ترین عامل در به کارگیری رنگ و بافت در طراحی کوراسیون فروشگاه و مغازه رعایت توازن و تعادل، تاکید، نسبت و سهم، ریتم و هارمونی است. اگر دکور و ویترین کوچکی دارید استفاده از رنگهای سرد برای بزرگ دیدن فضا میتواند موثر باشد.
علاوه بر این، استفاده از نورپردازی های مناسب میتواند به مغازه شما ظاهری خاص ببخشد. البته استفاده از نورپردازی در دکوراسیون فروشگاه و مغازه باید خیلی هوشمندانه صورت بگیرد. نورپردازی هوشمندانه نورپردازی است که متناسب با ویترین مغازه شدت و ضعف متغیری داشته باشد. استفاده از رنگ های گرم در دکوراسیون مغازه تحریک کننده و شاد کننده است و فضا صمیمی تر جلوه می کند.

-
توجه به اصل کلی گردش به راست در دکوراسیون فروشگاه
بررسی ها نشان می دهد که مشتریان بعد از ورود به فروشگاه، بطور ناخودآگاه به سمت راست حرکت می کنند. اولین دیواری که آنها می بینند معمولا با عنوان دیوار قدرت شناخته می شود، که حامل نقش مهمی در تاثیر اولیه کالاهای شماست. لذا مطمئن شوید که توجه بسیار ویژه ای به مواردی که برای نمایش در این محل کرده اید، و همچنین نحوه نمایش آنها معطوف کرده باشید.
باید اطمینان پیدا کنید که توجه مشتری به محصولاتی که در معرض نمایش گذاشته اید، جلب می شود؛ اعم از اینکه اقلام جدید یا فصلی، و یا پرسود یا پرتقاضا باشند. همچنین در این محل می توانید داستان محصولات خود را نیز ارائه دهید.

-
در نظر داشتن مسیر حرکت خریداران در دکوراسیون فروشگاه
مسیر حرکت مشتری بسته به طرح کلی دکوراسیون فروشگاه و مغازه متفاوت خواهد بود. مسیر حرکت مشتری را طوری طراحی کنيد که محصولات مغازه بیشتر در معرض دید باشد و احتمال خرید افزایش مییابد.
بعنوان یک خرده فروش، می توانید از مبلمان، نمایشگرها، ویترینها، قفسه ها، و سایر وسایل برای ایجاد یک مسیر باز برای مشتریانتان در داخل فروشگاه استفاده کنید. این کار تا حد زیادی وابسته به ابعاد و چیدمان عمومی فروشگاه شماست. اما شما می دانید که اکثر مشتریان در امریکای شمالی، بطور طبیعی به سمت راست می پیچند؛ بنابراین کار بعدی شما این است که علاوه بر این عمل، آنها به قدم زدن در داخل فروشگاه برای کسب حداکثر مواجهه با محصولات شما ادامه خواهند داد. این کار نه تنها شانس انجام خرید آنها را بالا می برد، بلکه یک مسیر هوشمندانه، راهی عالی برای کنترل استراتژیک جریان ترافیک مشتریان در فروشگاه خواهد بود.
اکثر فروشگاهها از یک مسیر مدور به سمت راست (خلاف جهت عقربه های ساعت) استفاده می کنند تا مشتریان را به عمق فروشگاه برده و مجددا به جلو بیاورند. برخی نیز با اعتقاد به این جمله که "هرجا که چشم برود، پا نیز خواهد رفت" این کار را با پوشاندن مسیر با کفپوش متفاوت از پوشش عمومی فروشگاه، ساده تر می کنند.
تاکتیک دیگری که باید مدنظر داشته باشید این است که شما مسیر را برای هدایت مشتری به جای خاصی استفاده می کنید. پس مثلا در انتهای راهروها، چیزهایی را قرار دهید که چشم و توجه مشتریان را به سمت خود جلب می کنند.

-
چیدمان مناسب محصولات متناسب با میزان فروش کالاها
در چیدمان مناسب سعی برجلب رضایت مشتری، بهره برداری از فضا و تجهیزات و افراد، جریان کارای اطلاعات، مواد و افراد، دلگرمی و ایمنی کارکنان و درنتیجه به حداکثر رساندن میزان فروش است. نحوه طراحی داخلی فروشگاه و چیدمان قفسه ها و ویترین با برانگیختن و تشویق مشتری می تواند تاثیر مستقیم برافزایش میزان خریدمشتریان داشته باشد.
دیده شدن تمامی محصولات: چنانچه میزان فروش کالایی در فروشگاه کم است باید جای آن کالا عوض شود. آمار نشان میدهد میزان فروش کاهایی که در معرض دید قراردارند سه برابر کالاهایی است که دور از دسترس مشتریان هستند.
نظم: نظم بودن فضای فروشگاه به مشتری آرامش بیشتری داده و باعث میشود که مشتری زمان بیشتری را در فروشگاه سپری کند.
شوق خرید: رعایت اصول چیدمان در فروشگاه شرایط ذهنی آرامی برای مشتری فراهم میکند و همین امر مشتری را به خرید بیشتر تشویق میکند


-
توجه به راهکارهایی جهت کاهش سرعت خریداران
با تمام تلاشی که شما برای جذب خریدار به محصولاتتان کرده اید، قطعا عبور باعجله مشتریان از آنها، که باعث محدود کردن تعداد محصولات خریداری شده توسط آنها می شود، آخرین چیزی است که شما میخوا هید. یکی از راههایی مقابله خرده فروشان با این حالت، ایجاد نقاطی است که مشتریان را وادار به توقف می کند. این نقاط گاهی با عنوان کاهنده سرعت (دست انداز) نیز شناخته می شوند. اساسا اینها می توانند هرچیزی باشند که یک وقفه بصری به مشتری می دهد و می توان از تابلوها و نمایشگرها و یا استندهای محصولات ویژه و فصلی استفاده کرد.

-
تمرکز بر تامین آسایش خریداران در دکوراسیون فروشگاه
آسایش بیشتر در فروشگاه را می توان با تجهیز فضاهای انتظار به نیمکتها و صندلیهای راحت، تأمین کرد تا مشتریان به صرف وقت بیشتر در فروشگاه ترغیب شوند. این کار مخصوصا برای مشتریانی که دارای همراه غیرمشتاق به خرید هستند، مفید خواهد بود. اما حتما این نیمکتها یا صندلیها را در معرض دید و رو به مشتریان قرار دهید تا آنهایی که در حال پرسه زدن در فروشگاه هستند ببینند که چنین فضایی در فروشگاه وجود دارد.
از تاثر آینه بر تغییر رفتار مشتریان نیز غافل نشوید. به تجربه ثابت شده که ما هنگامی که خود را در آینه می بینیم، رفتار بهتری را از خود نشان می دهیم. حتی برخی از خبرگان عرصه کسب و کار عقیده دارند که نصب آینه در فضاهای داخلی فروشگاه، میزان سرقت را نیز تا حد معنی داری کاهش می دهد.
در ضمن، بسته به نوع محصولی که می فروشید، همیشه روش و فضایی را مهیا کنید که مشتری بتواند در حد امکان از نزدیک با محصول در تماس بیشتر بوده و آن را تست کند. مشتریانی که قادر به تعامل با کالاها باشند، به نحوی احساس مالکیت بر آن می کنند و انگیزه پنهانی دارند تا با انجام خرید، این حس مالکیت را به واقعیت تبدیل کنند.

-
توجه به بخش صندوق در دکوراسیون فروشگاه
مکان پیشخوان و صندوق فروشگاه بستگی به مسیر خریدی دارد که برای مشتریان در نظر گرفته اید. بنابراین بخش صندوق باید حساب شده طراحی گردد و یک نقطه توقف خوب و هدفمند باشد.
زمانی که فضا های مهم و جذاب فروشگاه برای مشتری ها تعیین شد، باید یک فضایی که چندان در میانه مسیر فروشگاه یا مغازه ما قرار ندارد را برای محل میز کانتر انتخاب نماییم.
اگر فروشگاه شما فقط یک فروشنده دارد و کارمندانی ندارد که در میان محصولات بگردند، باید پیشخوان را جایی قرار بدهید که هم به فروشگاه و رفتوآمدها تسلط داشته باشید و هم بتوانید پاسخگوی مشتریان باشید و هزینهها را دریافت کنید.
