بازسازی خانه را چگونه و از کجا شروع کنیم؟
بازسازی ساختمان، کاری چالشبرانگیز و کاملا تخصصی است. برای بازسازی و رفع مشکلات یک ساختمان و نوسازی (Renovation) مراحل مختلفی باید انجام شود. به همین دلیل، باید به بازسازی ساختمان به چشم یک پروژه خاص نگاه کنیم. در هنگام انجام تعمیرات اساسی جایی برای اشتباه باقی نمی ماند چون اساسا بازسازی به منظور رفع نواقص و اشکالات وضع موجود بنا آغاز می شود.
برای بازسازی خانه یا دفتر باید تیمی را انتخاب کنیم که دانش فنی، تجربه بسیار و مهارت کافی را داشته باشد. چنین تیمی میتواند بهترین گزینه ها را با توجه به شرایط پروژه برای خدمات تعمیرات منزل و بازسازی ساختمان پیشنهاد دهد و بهترین مصالح را برای اجرا استفاده کند. اگر چه با توجه به شرایط بازار و نوسانات مداوم قیمت برآورد دقیق هزینه بازسازی و البته هر نوع عملیات ساختمانی بسیار دشوار شده است. اما تنها با کمک یک مجری متخصص و دارای صلاحیت در زمینه بازسازی است که می توان هزینه بازسازی منزل و ساختمان را کنترل کرد. و با مدیریت بودجه، انتظار داشت هزینه ها از مقدار برآورد شده بیشتر نشود.
اگر برای تعمیر ساختمان خود به دنبال بهترین شرکتهای بازسازی ساختمان هستید، پیشنهاد می کنیم تنها به جستجوی نام شرکت های مجری بازسازی اکتفا نکنید. مطالعه این مطلب که توسط تیم طراحی و اجرای معماریال گردآوری شده، اطلاعات خوبی در خصوص جزئیات کار و نحوه استعلام و انتخاب یک پیمانکار مناسب پروژه بازسازی در اختیار شما قرار می دهد. در ادامه با مقایسه سوابق هریک از متخصصان بازسازی و دریافت اطلاعاتی که در ادامه توضیح می دهیم، از مهارت و تخصص آنها مطمئن شده. و بهترین شرکت تعمیرات و بازسازی ساختمان را برگزینید.
چرا هر ساختمانی ارزش بازسازی ندارد؟ چگونه بفهمیم یک بنا ارزش بازسازی دارد یا خیر؟
بازسازی چیست؟ و تفاوت آن با نوسازی چیست؟
پاسخ این سوال بسیار مهم است زیرا کمک می کند شما پروژه تان را به درستی تعریف کنید و به دنبال شرکت مجری مناسب برای آن بگردید. در ابتدا بهتر است تفاوت بازسازی و تعمیرات ساختمان را روشن کنیم. "بازسازی انجام فعالیتهایی به منظور حفظ و ماندگاری یک سازه فرسوده و قدیمی است. در واقع بازسازی ساختمان به منظور ایجاد تغییر هر چیزی در یک بنا انجام میشود که احتیاج به تعمیر دارد ".
عملیات بازسازی ساختمان از تعمیر ساختمان بسیار گسترهتر است، و به اصلاح موردی و تغییر ظاهری بنا محدود نمیشود. در فرایند بازسازی اساسی کار از انتخاب گروه مهندسین متخصص تعمیرات ساختمان و شرکت مجری بازسازی ساختمان آغاز می شود. در بسیاری موارد کار تعمیر و بازسازی ساختمان از بخشهای زیرساختی و تاسیسات زیربنایی شروع شود و تا طراحی دکوراسیون داخلی ادامه پیدا کند.
اما "نوسازی به معنای از نو کردن است، یعنی اقداماتی انجام گردد تا یک ساختمان قدیمی ظاهری نو پیدا کند. در انجام امر نوسازی بیشتر به ترمیم بخشهای داخلی ساختمان پرداخته میشود. غالبا نوسازی شامل مواردی نظیر نصب کاغذ دیواری، سقف کاذب و مواردی از این قبیل میشود." پس برای تصمیم گیری مناسب، ابتدا تعیین کنید که آیا نیاز شما پروژه بازسازی است یا پروژه نوسازی؟. اما چگونه؟ کافیست دلایل شما را برای نیاز به تعمیرات ساختمان بررسی کنیم.
دلایل شما برای نیاز به تعمیرات چیست؟ آیا شما نیاز به بازسازی دارید یا نوسازی؟
ضرورت بازسازی خانه یا محل کار می تواند به دلایل مختلفی باشد، از جمله:
-
تعمیرات یا تعویض آیتم هایی از ساختمان :
در موارد بسیاری اجرای غیر اصولی یا کهنگی برخی از آیتم های ساختمان از جمله فرسودگی لوله کشی ها، ناکارآمدی سیستم های گرمایشی یا سرمایشی، نشت آب. ترکیدگی لوله ، پاسخگو نبودن ظرفیت سیم کشی برق، اضافه شدن وسایل مصرفی جدید و فرسودگی سیم کشی ها، شکستگی کاشی و سرامیک. ترک های جزئی یا اساسی در دیوارها، نشست کردن بنا، تخریب شدن بخش هایی از ساختمان در اثر ضربه یا زلزله و ...می تواند از دلایل ضرورت پیدا کردن بازسازی باشد.
-
زیبایی بیشتر منزل
با گذشت زمان سبک زندگی و سلیقه خانواده ها دستخوش تغییر می شود. نیاز به زندگی در فضایی زیباتر که تامین کننده سلیقه نسل جدید و برآورنده آرزوهای والدین برای داشتن خانه رویایی باشد، می تواند خانواده ها را به سمت تغییر دکوراسیون یا نوسازی خانه و امکانات آن هدایت کند. نیاز طبیعی انسان به شکوفایی واحساس خوشبختی که در راس هرم نیازهای انسانی مازلو قراردارد، نیاز به ایجاد تنوع و انجام تغییرات می دهد. این امر برای جلوگیری از یکنواخت شدن فضاست که با گذشت سالیان زندگی رنگی از تکراری بودن به وسایل و اثاثیه منزل می دهد. بسیاری عوامل طبیعی و انسانی دیگر نیاز به نوسازی فضا را نه تنها به امری لازم که به یکی از ضروریات زندگی تبدیل می کند.
-
بهینه سازی فضا های داخلی منزل و افزایش کارایی
حجم زیادی از ساخت و ساز ها در کشور ما متاسفانه به دست افراد غیرمتخصص و عمدتا با هدف سوداگری انجام می شود. در این نوع ساخت و سازها که اصطلاحا "بسازبفروشی" خوانده می شوند، توجه به نیازهای واقعی زندگی خانواده نمیشود. همچنین برای آنها تامین کیفیت و تضمین راحتی ساکنین، استفاده بهینه از امکانات و تامین حداقل استانداردهای ضروری معمولا در اولویت نیستند. یک مثال ساده شاید طراحی کابینت آشپزخانه باشد که در بسیاری موارد ساکنین با آن مواجه می شوند.
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در طراحی آشپزخانه جایی برای ماشین ظرفشویی ولباسشویی پیش بینی نشده باشد،یاجانمایی یخچال درآشپزخانه نامناسب باشد. حتی بعضا درطراحی کابینت جایی برای قراردادن یخچال درنظر نگرفته باشند ومجبور شوید یخچال را درخارج از آشپزخانه قرار دهید ومثال های دیگر. اینها برخی عواملی هستند که پس ازمدتی نیازبه ایجادتغییرات اساسی درخانه را بوجود میآورند وشما مجبور میشوید هزینه زیادی صرف طراحی واجرای مجدد کابینت کنید.
-
استفاده از ترند های جدید دکوراسیون داخلی منزل یا افزودن امکانات جدید
ترندها یا الگوهای نو در طراحی دکوراسیون که به طور مداوم تغییر می کنند، همیشه حسی از تازگی و به روز بودن را به زندگی شما تزریق می کنند. چه بخواهید و چه نخواهید، مدها و ترندهای جدید که هرسال ارائه می شوند دیر یا زود شما را به چالش خواهند کشید. از طرفی کارایی ضعیف و پایین بودن سیستم های تاسیساتی از جمله سیستم گرمایش یا سرمایش ممکن است شما را به فکر تغییر سیستم انداخته باشد.
مثلا به جای شوفاژ از گرمایش از کف استفاده کنید یا کولر آبی، را با کولر گازی اسپلیت جایگزین کنید. هر کدام از این تغییرات مقداری تخریب و تعمیرات از سطح کم تا بازسازی اساسی را به همراه خواهد داشت. اینجا نیز یک مشاوره خوب می تواند بالاترین کارایی را با کمترین هزینه به شما پیشنهاد کند.
-
تغییر نقشه ساختمان
یکی از مواردی که بسیار زیاد اتفاق می افتد، تغییر نقشه در بازسازی با هدف تغییر کاربری فضا است . گاهی نیز هدف انجام بازسازی در ساختمان، افزایش زیربنای مفید و قابل استفاده ی آن می باشد. اکثر اوقات زمانی که تصمیم به بازسازی ساختمان، خانه یا هر یک از فضاهای منزل را می گیریم، یکسری تغییرات برای آن ساختمان یا خانه در ذهن ما شکل می گیرد. موضوع مهم این است که بدانیم آیا می توانیم تغییراتی که مورد نظرمان است را اجرایی نماییم.
-
مقاوم سازی ساختمان
سازه ساختمان نیز دارای عمر مفید ثابل اندازه گیری است که پس از پایان آن، نیازمند بازسازی و مقاوم سازی خواهد بود. مقاوم سازی سازه ای خصوصا در نواحی زلزله خیز مانند کشور ایران، جنبه ای ضروری تر دارد و عموما برای رفع ایرادات سازه و بهبود مصالح به کار رفته در آن اجرا می شود.
مقاوم سازی برای تقویت اسکلت خانه های قدیمی و سازه های کلنگی بسیار مهم خواهد بود و بنا را در برابر تکانه ها و وقوع زلزله قدرتمند میسازد. علاوه بر این، مصالح ساختمانی با گذشت زمان بسیار پیشرفت کرده است که این امکان را فراهم می کند با مصالح سبک تر مقاومت های بیشتری را تامین کرد و کارایی سازه را بهبود بخشید. بنابراین، مقاوم سازی از اصلی ترین مراحل در بازسازی خانه است.
اصول بازسازی
بازسازی اصولی با رعایت چند نکته کلیدی باید انجام شود:
-
رعایت قوانین و ضوابط بازسازی و اخذ مجوزهای لازم:
اگر میخواهید در بازسازی ساختمان خود یکی از چهار مورد زیر را اجرا کنید حتما باید از شهرداری مجوز بگیرید:
- جابجایی راهپلهها
- تخریب دیوارها و تیغههای داخلی که بار ساختمان بر آنها سوار است و در صورت تخریب باعث کاهش پایداری ساختمان میشود.
- جابجایی دیوارهای پارکینگ زمانی که منجر به از بین رفتن بخشی از فضای پارکینگ شود.
- جابجا کردن بخشهایی از ساختمان که بر طبق ضوابط شهرسازی ممنوع است.
نکته مهم: برای بازسازی ساختمان در نخستین گام باید از مجری یا مشاور بازسازی خود بخواهید نقشه کاملی از وضع موجود ساختمان و پلان های تخریب و بازسازی یا پلان تغییرات تهیه نماید. در این نقشه باید تمامی اجزا و لوازم موجود ساختمانی، مشخصات کامل ساختمان، تعیین کاربری هر بخش از ساختمان و نوع مصالح بنا، استاندارد و مشخصات فنی مصالح، شرح مشخصات خدمات فنی مورد نیاز. یا قابل ارائه از سوی پیمانکار، مشخصات تأسیساتی بنا و خصوصیات ساختاری ساختمان وجود داشته باشند.
شما این نقشه را برای ارائه به شهرداری و مراجع ذیصلاح نیاز خواهید داشت. و در هر مرحله موظف هستید شرایط ساختمان و جزئیات مربوط به هر بخش از بنای خود مانند نمای ساختمان، سقف پلکان، زیر زمین، اتاقهای خواب، پذیرایی، حال و آشپزخانه را در اختیار مرجع صدور مجوز بازسازی قراردهید. در انتها باید با بررسی دقیق ساختمان با کمک مشاور طراحی و اجرا، محلهای دقیق هر یک از قسمت هایی که قصد بازسازی آنها را دارید به طور کامل مشخص کنید و به تایید برسانید.
-
رعایت ترتیب مراحل و زمانبندی اجرای بازسازی:
مراحل بازسازی یک ساختمان را میتوان به سه مرحله کلی تخریب، ساخت و دکوراسیون داخلی تقسیم کرد که هر کدام دارای زیرمجموعه فعالیتهای مختص به خود هستند. یکی از نکات مهمی که باید از شرکت مجری بازسازی خود بخواهید، ارائه یک برنامه زمانی دقیق از کلیه مراحل اجرای عملیات بازسازی است. هر یک از آیتم های کاری باید مشخص شود که از چه زمانی آغاز و چه مدت به طول می انجامد و نهایتا در چه زمانی آماده تحویل خواهد بود. از آنجا که بسیاری از فعالیت های ساختمانی پیش نیاز فعالیت های دیگر هستند عدم رعایت زمانبندی صحیح و واقع بینانه منجر به تاخیر و در نهایت ایجاد ضرر و زیان برای پروژه خواهد شد.